En kommune trenger en ny og felles kommunesang. Sang binder sammen og det er akkurat det en kommunesang skal gjøre. Nye Holmestrand får ny kommunesang, og den ble urfremført i slutten av november.
Ekeberg skole i Holmestrand, Haga skole i Sande og Hof skole hadde lært seg den nye kommunesangen og fremførte den for første gang i forbindelse med julegrantenningen i Sande. 1. og 7. desember ble sangen også fremført i Holmestrand og Hof i forbindelse med julearrangementene der.

En av 20 til 2020

Gjennom 20 kultur- og idrettsarrangementer har vi talt ned de siste 20 ukene før Sande, Hof og Holmestrand skal bli til én kommune. Alle innbyggere, lag og foreninger ble i vår oppfordret til å sende inn forslag for arrangementer de hadde lyst til å gjennomføre og som kunne sveise sammen innbyggerne fra Hof, Sande og Holmestrand. Betingelsen var at de hadde meg seg en eller flere samarbeidspartnere fra en annen del av den nye kommunen.

Ville skrive ny kommunesang

Et av forslagene som ble plukket ut var Arnstein Roch Øverland sitt, som sammen med fem kollegaer fra Sande, Hof og Eidsfoss ville skrive en ny kommunesang. Ideen lå nok ganske nær for Arnstein som jobber som musikkprodusent, dirigent og komponist i det daglige. Han forteller litt om den krevende prosessen for gruppa fram til sangen var ferdig.
– Sangene om Sande og Holmestrand som enkeltstående kommuner eksisterer allerede, Holmestrand har faktisk to sanger. De skal selvfølgelig ikke forsvinne, men en ny kommunesang er noe alle kan synge sammen, forteller Arnstein.

Ikke bare å lage en vanlig sang

– Det å skrive en sang for en hel kommune er ikke bare som å lage en vanlig sang, forklarer Arnstein. – Det viktigste for oss var at sangen skulle brukes. Den skulle være noe for alle mennesker og aldre, lett å lære seg, med en fin melodi og tekst som både kan synges og spilles med instrument.

Utviklingen av kommunesangen var teamwork. Teamet besto av etablerte musikere, tekstforfattere, musikkarrangører og historikere fra alle kanter av den nye kommunen: Bjørn Luksengård, John Erik Bruun Olsen, Julie Vega Dahl, Fred Nordseth og Jann Øverland. Teamet jobbet sammen i et halvt år og gikk grundig til verks.

Urfremføring av tre skoleklasser

Underveis følte de seks at de helst ville utsette premieren, men plutselig var det 75 barn med i prosessen: tre skoleklasser som skulle urfremføre sangen. – Barna var så begeistret og ventet på at jeg skulle komme og øve med dem. De ville vi selvfølgelig ikke skuffe og det var da alle brikkene endelig falt på plass.
For de seks er kommunesangen på langt nær ferdig. Gruppa ser for seg å arrangere kommunesangen i 2020 for flerstemt kor, for brass-, horn- og janitsjarorkester, som kan spilles av voksne musikere og skolekorps. – Vi ønsker at sangen som vi har produsert ikke legges i en skuff, men at folk tar den frem. Om sangen til slutt blir DEN nye kommunesangen vil tiden vise. Vi håper å høre den igjen på 17. mai i årene som kommer.

Les hele saken i innbyggermagasinet her