Ny opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering ble behandlet i Kommunestyret i Holmestrand den 25. april. Planen vil gjelde for årene 2018 til 2020 og styrke habiliterings- og rehabiliteringstjenestene i kommunen med ulike tiltak. Habilitering og rehabilitering handler om å sette menneskets egne ressurser i sentrum. Det handler om å gi alle muligheten til å oppnå egenmestring og et best mulig funksjonsnivå.

Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering skal sikre at kommunens innbyggere mottar gode tilbud i egen kommune og at potensialet for rehabilitering utredes før kompenserende tiltak iverksettes. Kommunene har fått en viktigere rolle i å sørge for helse- og omsorgstjenester til befolkningen. Hovedtyngden av habiliterings- og rehabiliteringstilbud skal gis av brukernes hjemkommune, mens spesialisthelsetjenesten gir tilbud i kortere perioder. Brukerne skal kunne bo hjemme så lenge som mulig og få helsetilbud så nært hjemmet som mulig.
Dette gjør det nødvendig å organisere tjenestene slik at ressursene i størst mulig grad når brukerne. Gode digitale løsninger og hensiktsmessig organisering er noen verktøy som kommunen kan ta i bruk i møte med disse utfordringene.

Følgende tiltak vil prioriteres i planperioden:
1. Innføring av ny brukerrolle. Hva er viktig for deg?
2. Revitalisering av koordinerende enhet
3. Innføre hverdagsmestring som tankesett
4. Tidlig innsats barn, unge og eldre
5. Implementering av velferdsteknologi